1 nap-1 saláta

1 nap-1 saláta

9. Tzatziki saláta

Pár laza csuklómozdulat...

2016. január 09. - ZsiFi

Életemben először a tzatziki szóval, s így magával a tzatzikivel, kint Görögországban találkoztam majdnem harminc évvel ezelőtt, amikor három hétre egy laza kis (társas)nászútra mentünk a férjemmel (s még tíz barátunkkal, ismerősünkkel). Mivel az egyik barátnőm jóvoltából görög órákra jártam, így a görög ábécé és a görög betűk végérvényesen belém égtek. Bárhol, bármikor végig tudom mondani (most gyorsan végig is mondtam, majd azért végigmondtam a magyar ábécét is, nehogy kiderüljön, hogy az viszont nem megy... jelentem, még ment!) Tehát, ahogy belém égett a görög ábécé a betűivel, így maradt meg bennem a tzatziki íze... Nagyon egyszerű elkészíteni, de sok múlik pl. a joghurton... 

Hozzávalók:

Saláta:

- 25 dkg uborka (ki mennyire szereti uborkásan)

- 2-3 gerezd fokhagyma (3 gerezdet tettem bele - érződött is az ízén!)

- 1 maréknyi kapor

Öntet:

- 2 dl joghurt (valójában csak joghurt kellene hozzá, amit aztán pl. egy vászonzsákba kellene önteni, s hagyni kicsepegni a savót - nálam úgy sűrűsödött be, hogy összekevertem tejföllel:) )

- 2 dl tejföl

- 1 ek. olívaolaj

- 1/2 ek. citromlé (frissen facsart)

- só (én már nem tettem bele, mivel az uborkát már besóztam)

- bors

Az elkészítés menete:

1. Megmostam az uborkát, de nem hámoztam meg! Először egy nagyobb méretű sajt reszelővel kezdtem reszelgetni, aminek az eredménye egy pépszerű akármi lett, így folytattam egy állítható vastagságú, keskeny csíkokat szeletelő tökgyaluval. Ezen utóbbi produktumomnak már jobban tetszett a kinézete (picike gyufácskákra hasonlítottak így)! Kicsit besóztam, s állni hagytam.

2. Megmostam, majd felaprítottam a kaprot.

3. Fokhagymanyomón áttörtem a fokhagymákat.

4. Az olívaolajat, a citrom levét és a borsot összekevertem.

5. Összekevertem a joghurtot és a tejfölt, s hozzáadtam az olívaolajos öntetet.

6. Kezembe vettem egy-egy félmaroknyi legyalult uborkát, s kipréseltem belőle a nedvességet, majd az öntetbe tettem... belerakta a kaprot és fokhagymát is és újra összekevertem.

7. Tálkába szedtem, díszítettem kaporral és citromkarikával, s már fotóztam is.

Nem lett olyan, mint amilyet annak idején kint ettem, de azért nem lett rossz sem. Mivel nem tudtam, mit is kezdjek a lereszelt uborkapéppel, amely rengeteg levet engedett, így először is megittam a levét (sós uborkalé!), majd az egészet beleöntöttem a már elkészült tzatzikiba, s elkevertem. Komolyan mondom, ízben jobb lett, mint az, amit leírtam, s lefotóztam, viszont látványban elég bizarrrrr volt.....:) Ezekszerint mégiscsak használható a sajtreszelőn lereszelt uborka is, csak egy mérettel nagyobb lyukút ajánlatos használni hozzá. Vagy mégiscsak pép állagúra kell csinálni? Kellemes reszelő választást és még kellemesebb reszelgetést!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://365salata.blog.hu/api/trackback/id/tr698253934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása