Nagyon kiéheztem már egy kis gyümölcs salátára.... s mivel úgy gondoltam, meg is érdemlem, így összedobtam a kedvenc kreálmányomat, amelyet valójában palacsintába szoktam rakni... igaz, ilyenkor nem kerül bele más, csak mazsola!
Ami az egésznek a lényege, az alap, amit most még 'öntetnek' hívok, majd ha jobb szó az eszembe jut, átnevezem....
Bármilyen gyümölcs mehet bele... körte, barack, szőlő stb.... a lényeg, hogy egyszer kipróbáljuk, s megkóstoljuk.
Hozzávalók:
Saláta:
Mert ez volt épp kéznél:
- 2 db alma
- 3 mandarin
- 1 db narancs
- 20 szem mazsola
- 6 szem dió
Öntet... (furcsa így nevezni!):
- 15 dkg leveles túró (egyszer megkóstoltam, s soha többet nem készítettem mással ezután a túrós palacsintát - nem sovány túró, nem félzsíros túró... LEVELES túró! - nem tudom, máshol lehet-e kapni, de egy biztos, Debrecenben, a Nagypiac melletti kis tejboltban az új tulajdonosnak is sikerült elkészítenie, így újra kapható!)
- 2 dl tejszín
- 1/2 citrom leve (frissen facsart)
- 1/2 narancs leve (frissen facsart)
- 2 tk. cukor - valójában ízlés szerint (bár, lehet, hogy mézzel is finom - egyszer kipróbálom!)
Díszítés:
- étcsokoládé forgács - tehát, egy tábla étcsokoládé.. (jelen esetben egy tibi névre hallgató)
- a saláta alkotóelemeiből egy-egy darab
Az elkészítés menete:
1. Az almát és a diót kis darabokra vágtam (az almát jó alaposan meglocsoltam citromlével!!!), a narancsot és a mandarint megpucoltam, gerezdekre szedtem, majd feldaraboltam (a darabolást az alma felett csináltam, hogy a kifolyt lé még ízletesebbé tegye!
2. A leveles túrót és a tejszínt jó alaposan összekevertem, cukorral ízesítettem.
3. Az elkészült masszába beleöntöttem az almát, a diót, a narancsot, a mandarint és a mazsolát, majd összekevertem.
4. Egy kis tálkába szedtem.
4. Étcsokoládé forgácsokkal és a hozzávalókkal díszítettem.
Két napja láttam Jamie Oliver 30 perces ételkreálmányait. Elképesztő! Nem tudnám megcsinálni! Bevallom, azért ellestem tőle a csokoládéforgács elkészítésének technikáját, miszerint egy nagy kést húzunk végig a hasunknál megtámasztott táblás csokin... s máris csokoládéforgácsokat kapunk!:) Valójában akár én is kitalálhattam volna ezt, de nem így történt, így inkább megosztom másokkal is, hátha van még olyan, akinek ez az őrült technikai megoldás újnak számít....:)
Ennyi zöldséget, mint amennyit megettem az alatt az egy hét alatt, egész évben nem szoktam enni... pedig én úgy gondoltam eddig, hogy többet fogyasztok másoknál... hát, hatalmasat tévedtem!
Ma vettem rukkolát... bevallom, azt sem tudtam, mi ez. S láttam madársalátát is. Naná, hogy ilyet sem kóstoltam még soha ezelőtt. Láttam rukola (rucola) és madársaláta receptet a kis piros könyvecskémben, tehát, sorra fog kerülni. Mint kiderült, holnap már hajnaltól dolgoznom kell késő estig, így épp jól jött ki, hogy ma két salátát készítettem el.... Biztosan furcsa lesz, hogy holnap nem rohangálok hozzávalókért és nem szeletelek, díszítek és fotózok... Megfigyeltem, hogy változom, de ami még inkább szembetűnő, hogy kezdem élvezni, s kezdek újra kreatív lenni... vissza is kell fogni magam, mert simán belenyúlnék szívem szerint a receptekbe.... Az eddigi eltéréseim csak azért voltak, mert vagy felületesen olvastam el a receptet, vagy nem kaptam olyan hozzávalót, mint amit javasolt. Ezt viszont mindig jeleztem a beírásomban!!!