Már majdnem 15 éve megfogadtam, hogy minden nap bevásárolok inkább, mintsem a megromlott, lejárt szavatosságú ételeket, élelmiszereket dobáljam ki minden héten a kukába. Ennek az lett az eredménye, hogy a hűtőm üresen tátongott éveken át... viszont nagyon átlátható is volt egyben!... nem bújhatott meg sehol egy fránya parizer, vagy egy kinyitott tetejű tejföl (nem részletezem, milyen állapotban találtam rájuk annak idején)... Ezzel a bloggal felrúgtam a nagy fogadalmamat. Mivel két nappal ezelőtt megejtettem egy nagyobb bevásárlást (ilyet tíz éve már végképp nem csináltam!), így ma csak két hozzávalót kellett megvennem a piacon. Igaz, egy lista alapján vásároltam, tehát, 1-3 nap alatt felhasználásra kerülnek... csak ideiglenesen állomásoznak/tartózkodnak a hűtőszekrényemben...
Hozzávalók:
Saláta:
- 1 cs. vegyes saláta (Dolce Vita Mix fantázia névre hallgatót vettem)
- 12 db koktél paradicsom
- 20 db fekete olívabogyó
- 1 doboz szardínia (azt írták a dobozára, hogy olívaolajban lett eltéve - én pedig újra hittem nekik!)
- 1 ek. felvágott friss oregánó
Öntet:
- 4 ek. olívaolaj
- 1/2 ek. fehérborecet
- 1 ek. citromlé (frissen facsart)
- 1 ek. felvágott friss petrezselyemzöld (fodrosat írt a recept, de nem kaptam, s amúgy is, felvágva úgy sem látszott volna - ezzel meg is győztem magam!)
Az elkészítés menete:
1. A vegyes salátát úgy ítéltem, hogy rendben van, tehát, sok munkám nem lesz vele... átöblítettem.
2. A paradicsomot és az olívaolajat félbe vágtam. (A nagyobb koktélparadicsomokat negyedeltem.)
3. Szardellát írt most is a recept, de nekem nagyon bejött a szardínia, így most is azt vettem. Feldaraboltam, de annyira szétment, hogy akár egy villával is összetörhettem volna - a múltkor úgy csináltam, s ugyanígy nézett ki.
4. Az öntet minden hozzávalóját összekevertem. Úgy döntöttem, hogy a szardínia olaját is hozzáadom, ha már olívaolajnak írták... - jót tett az öntetnek... mennyiségileg és minőségileg is!
5. Egy tányérra raktam a salátát, rá a szardíniát, s erre öntöttem az öntetet. Az olívabogyót, a paradicsomot és a felvágott friss oregánót csak az öntet után raktam rá.
6. A díszítésnek egyszerű lett most: gerezdekre vágott citrom, egészben hagyott oregánó levelek.
Minden hozzávalót megkóstoltam (az oregánó levél kissé szúrós volt - biztos, hogy jó csomagot adtak ide?) külön-külön, s most már jöhetettek az ízek egyben. Hm... Megvoltam elégedve magammal! Na, jó a recepttel. Könnyen elkészíthető, s nagyon ízletes. Most már vigyáztam az ecettel... de az öntet kell azért ehhez a salátához!